Informaţii utile
Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1Slide 1
Calendarul cultural
2012
06
Jan
6 ianuarie, com. Muereasca: „Alegerea de June", manifestare folclorică tradiţională.

25
Feb
25 februarie -15 martie, mun. Rm. Vâlcea: „Pridvor Vâlcean".

28
Feb
Râmnicu Vâlcea - 28 februarie-10 martie - zilele mărţişorului

01
Mar
luna martie, mun. Rm. Vâlcea: Salonul Naţional al Cărţii de Etnologie;

28
Mar
1-28 martie, mun. Rm. Vâlcea: Ziua Tradiţiei (în toate zonele folclorice);

01
Apr
1 aprilie Oltchim – Gyor, meci handbal Champions League

06
Apr
Vineri 6 Aprilie 2012 10:00 -Duminică 8 Aprilie 2012 - Salon auto-moto, Strada Posada nr.1, Râmnicu Vâlcea

08
Apr
Pietrari (8 aprilie)- festivalul portului popular „Hora costumelor”

01
May
luna mai, mun. Rm. Vâlcea: Festivalul Naţional de Dramaturgie „Goana după fluturi", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (organizat cu prilejul zilelor „Bogdan Amaru");

01
May
luna mai, mun. Rm. Vâlcea: la Primăria Râmnicu Vâlcea şi Arhivele Naţionale se desfăşoară simpozioanele istorice cu privire la atestarea documentară a Râmnicului (20 mai 1388)

20
May
Râmnicu Vâlcea  - 20-22 mai - zilele municipiului

21
May
21 mai Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC - Orchestra filarmonică „Sinfonietta”

22
May
Sediul Teatrului de Stat "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea, ora 19,30 - "Conul Leonida faţă cu reacţiunea" şi "Politica zilii" de I. L. Caragiale

22
May
Şcoala Populară de Arte Râmnicu Vâlcea, Expoziţie de arte plastice

23
May
Teatrul Municipal "Ariel", Sala "Zăvoi", ora 19,00 - “Giocondele” de Brigitte Louveaux

28
May
Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT MOZART - Orchestra filarmonică „Sinfonietta”

29
May
Marţi 29 Mai 2012 19:00 - Concert Horia Brenciu şi HB Orchestra, Râmnicu Vâlcea, Sala Sporturilor "Train"

29
May
Centrul Militar Râmnicu Vâlcea, Expoziţie de arte plastice (pictură şi ceramică artistică) – cu ocazia “Zilei Geniului”

01
Jun
mun. Rm. Vâlcea: Ziua Copilului la Râmnicu Vâlcea. Concursul Naţional de pian „Irina Şaţchi", organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea;

01
Jun
Horezu - 1-3 iunie - "Cocoşul de Hurez" - Târgul ceramicii populare româneşti

03
Jun
Sărbătoarea căpşunelui

07
Jun
Ziua municipiului Drăgăşani

10
Jun
Tomşani (10 iunie) - "Fagurele de aur" - Sărbătoarea apicultorilor

20
Jun
com. Lungeşti: „Ziua Olarului"

29
Jun
Festivalul folcloric al păstorilor “Învartita dorului”

29
Jun
Târg de Sf. Apostoli Petru şi Pavel - ziua comunei

01
Jul
oraş Băile Govora: „Florile Govorei"

17
Jul
“Zilele Olăneştiului” – Târg

28
Jul
Rm. Vâlcea: Târgul meşterilor populari din România (Parcul Zăvoi)

29
Jul
Râmnicu Vâlcea  - 29-31 iulie - zilele Imnului

01
Aug
pe timpul verii, mun. Rm. Vâlcea: Tabăra de Pictură „Dealul Malului", cu participarea renumiţilor artişti plastici din ţară şi străinătate

18
Aug
"Cântecele Oltului" - Festival de folclor

27
Aug
oraş Brezoi: „Târgul Lotrilor"; Ziua oraşului Brezoi

01
Sep
Drăgăşani - Sfârşitul lui septembrie - Sărbătoarea "Culesul viilor"

01
Sep
Băbeni (septembrie) - concursul folcloric păstoresc „La izvorul fermecat”

03
Sep
Zilele oraşului Horezu

08
Sep
Târg mixt „Festivalul Internaţional al Rromilor" (Naşterea)

08
Sep
oraş Călimăneşti: Bâlci de „Naşterea Maicii Domnului"

25
Sep
25-27 septembrie, mun. Rm. Vâlcea: Zilele Sfântului Antim Ivireanul (manifestări culturale, ştiinţifice şi religioase), organizate de Arhiepiscopia Râmnicului, Fundaţia „Antim Ivireanul" şi Biblioteca „Antim Ivireanul"

01
Oct
Râmnicu Vâlcea  - 1-2 octombrie - zilele recoltei

01
Oct
Ioneşti (octombrie)- sărbătoarea folclorică „Toamna merelor”

01
Oct
luna octombrie, com. Slătioara: Festivalul „Cântec, joc pe tărâm străbun"

26
Oct
com. Scundu: Ziua comunei; „Degustarea vinului"

01
Nov
luna noiembrie, mun. Rm. Vâlcea: Festivalul Naţional de Creaţie Umoristică „Povestea Vorbei" organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tadiţionale Vâlcea

01
Nov
luna noiembrie, mun. Rm. Vâlcea: Festivalul Naţional de creaţie Poetică „George Ţărnea", organizat de Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea;

01
Nov
luna noiembrie: Sărbătoarea „Flori din grădina tomşeană" (organizat la Foleştii de Sus);

09
Nov
com. Perişani: Posada 2010, manifestare istorică, culturală şi folclorică

01
Dec
Râmnicu Vâlcea - 1-31 decembrie - zilele sărbătorilor de iarnă

01
Dec
luna decembrie, oraş Horezu: Festivalul de Colinde „Colindatul sfânt şi bun"(la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu")

2013
05
Oct
5 - 6 Octombrie "Ziua recoltei" Rm. Valcea, editia a III - a

11
Oct
11 Octombrie Costesti – 1512: Prima atestare documentară a localităţii Costeşti într-un hrisov al domnitorului Neagoe Basarab.

13
Oct
13- 14 Octombrie „Festivalul Vinului Vâlcean”, ediţia a II-a. În context: Expoziţii şi demonstraţii privind meşteşugul producerii vinului prin stoarcerea boabelor de struguri; Spectacol folcloric.

14
Oct
14 Octombrie Sfanta Cuvioasa Parascheva Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iasi. Ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuti le-a iubit fericita din copilarie si prin acestea, in chip deosebit, s-a dezbracat de orice cuget pamantesc, a biruit pe diavoli si s-a numarat in ceata Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu. Hram - Biserica “Cuvioasa Paraschiva” şi “Sfântul Nicolae” – Schitul Pătrunsa, comuna Bărbăteşti, sat Bărbăteşti;

14
Oct
14 octombrie Zătreni Târg de Cuvioasa Paraschiva. Organizator: • Primăria comunei Zătreni.

15
Oct
15 Octombrie “Ziua bastonului alb” - Ziua internaţională a nevăzătorilor

16
Oct
16 şi 17 octombrie Ora 14,00: Sala Universitarilor „Spre Europa 2020 - Job Club”. Organizator: • Centrul de Informare Europe Direct Vâlcea.

21
Oct
21 Octombrie Sfintii Marturisitori Ardeleni Acestia sunt: Visarion Sarai, Sofronie si Oprea Miclaus, canonizati in 1955 si preotii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, canonizati in 1992. Au luptat impotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

24
Oct
24 octombrie Ora 17,00: Casa Memorială “Anton Pann” Cenaclu literar. Organizator: • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.

25
Oct
25 Octombrie Ziua Armatei Române

26
Oct
26 Octombrie Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in Sfantul Dimitrieputere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

26
Oct
26 octombrie Berbeşti, Boişoara, Galicea şi Pietrari Târg de Sf. Dumitru.

26
Oct
26 Octombrie Comuna Scundu Ziua Comunei Scundu denumita "Degustarea vinului rozaliu de Scundu", a VII - a editie

27
Oct
27 Octombrie Sfantul Dimitrie Basarabov Unul dintre reprezentantii de seama ai vietii crestine, odraslit de fratii nostri romani care traiesc in sudul Dunarii, a fost Sfantul Dimitrie zis "cel nou" sau "Basarabov", ale carui moaste se gasesc azi in catedrala patriarhala din Bucuresti. A trait in veacul al XIII-Iea, deci in timpul "imperiului" de la Tarnovo, intemeiat de romani si de bulgari sub conducerea fratilor Petru si Asan.

08
Nov
8 Noiembrie 2013 Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este praznuit pe 8 noiembrie. Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu.

Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!", restabilind ordinea. Potrivit Traditiei, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.

Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.

In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca cei doi conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.
- Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” - Mănăstirea Arnota, Costeşti;
- Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Mănăstirii Surpatele, comuna Frânceşti, sat Surpatele.

20
Nov
20 noiembrie Sfântul Grigorie Decapolitul

Despre acest sfânt se ştie că s-a născut la anul 780, în Asia Mică, şi a crescut în Isauria, în una dintre cele zece cetăţi care se cheamă Irinopolis, din părinţi drept credincioşi, Serghie şi Maria, pe vremea luptătorilor împotriva Sfintelor icoane şi sub domnia lui Leon Armeanul (813-820). Când a ajuns la vârsta tinereţii părinţii se pregăteau să-l însoare, dar el s-a despărţit de cele lumeşti, mergând la o mânăstire, unde era egumen Sfântul Simeon Mărturisitorul, unchiul său după mamă. În acea mânăstire a vieţuit Grigorie 14 ani. El a umblat din loc în loc, prin mijlocul credincioşilor din sate şi din oraşe - Efes, Enos, Hrisopolis, Corint, ajungând până la Roma. Apoi a ajuns în Siracuza Siciliei şi la biserica Sfântului Mina din Tesalonic, unde a primit şi darul preoţiei. A mers apoi spre Bizanţ şi a ajuns în cele din urmă la muntele Olimpului. În acest timp a făcut o mulţime de minuni. Atunci când a ajuns, însă pe munte s-a îmbolnăvit şi a înţeles că i se apropia sfârşitul. A plecat atunci la Constantinopol, unde se afla unchiul său Simion închis în temniţă şi, închinându-se lui a murit cu pace (20 noiembrie 842). Trupul lui nu a putrezit nici astăzi, ci s-a dovedit purtător de mari daruri.

În anul 1497 Banul Barbu Craiovescu, care a rezidit din temelie mănăstirea Bistriţa vâlceană a adus cu multă cheltuială moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi le-a aşezat la această mânăstire, unde se află şi astăzi, fiind făcătoare de minuni atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.

- Mănăstira Bistriţa, sat Bistriţa, Costeşti.

21
Nov
21 noiembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Numită în popor şi Vovidenia sau Odovenia, este serbată la 21 noiembrie, în amintirea zilei în care, după tradiţie, Sfinţii Ioachim şi Ana au adus pe fiica lor, Maria, în vârstă de trei ani, la templu, unde a rămas pâna la vârsta de 14 sau 15 ani, ca una care, încă înainte de naştere, fusese destinată Domnului de către părinţii ei. Această zi este prima din Postul Crăciunului în care se dă dezlegare la peşte.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă dintre sărbătorile Maicii Domnului şi este de origine ierusalimiteană. A luat naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului evreiesc, o biserică închinată Sfintei Fecioare care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită biserica Sfânta Maria “cea nouă”.

- Biserica rupestră de la Mănăstira Bistriţa, Costeşti;

23
Nov
23 noiembrie • 1586: Prima atestare documentară a comunei Lungeşti.

30
Nov
30 Noiembrie Sf. Apostol Andrei cel Întâi chemat – Ocrotitorul României

Sf. Apostol Andrei, cei dintâi chemat la propovăduire, era fiul lui Iona evreul şi fratele Sf. Apostol Petru. Fusese mai întâi ucenic al Botezătorului, iar pe Domnul a încuviinţat să-L urmeze fără şovăire, mărturisindu-L cu bucurie şi fratelui său: "Aflat-am pe Iisus cel din Nazaret". După Înălţarea Domnului, sorţii au hotărât ca Andrei să meargă la propovăduire în părţile dinspre Grecia, Marea Neagră şi Dunăre. Şi astfel a ajuns şi în părţile noastre, vestind geto-dacilor cuvântul mântuirii şi lasând numeroase urme ale trecerii sale prin Dobrogea, printre care şi vestita Peşteră a Sf. Andrei, în imprejurimile căreia au înflorit cu timpul numeroase vetre bisericeşti şi călugăreşti.

Se poate spune astfel că la noi creştinismul are vechime şi temeiuri apostolice, iar Sf. Andrei e pe bună dreptate socotit ocrotitorul spiritual al României. În popor i s-a spus Sântandrei şi de numele său se leagă numeroase tradiţii, unele fară legătură cu cadrul bisericesc, ci mai degrabă contaminate de anumite reminişcenţe precreştine, precum aceea legată de lupi (cărora Sf. Andrei le-ar fi un fel de staroste) şi de vârcolaci (care ar bântui în noaptea anterioară prăznuirii sale).

© turism Prundeni 2012   Investim in viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.


Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro