Județul Vâlcea prin însăși așezarea sa geografică dispune de importante resurse naturale.
Munții cu vaste păduri de conifere și foioase unde trăiesc urși, capre negre, cerbi, căprioare. De asemenea pășuni alpine unde oieritul este ocupația ancestrală a oamenilor locului.
Către dealuri, plantațiile pomicole oferă fructe: mere, pere, prune, nuci, cireși, vișini. Din prelucrarea prunelor, în județ se produce țuica de Horezu și țuica de Vâlcea. Tot pe dealuri, mai spre sudul județului, se cultivă vița de vie din care se produc vinurile de Drăgășani.
Spre granița de sud a județului, câmpia asigură terenuri fertile practicării agriculturii, cultivându-se cerealele (grâu, secară, porumb) sau culturi tehnice.
Bogăția județului Vâlcea este întregită de importante resurse minerale, importante atât pentru economia județului cât și pentru economia națională. De la Cataracterele Lotrului, lângă Voineasa, se exploatează mică, pegmatite de cuarț și fedspat, calcar de la cariera Bistrița din comuna Costești, sare (clorură de natriu) de la Ocnele Mari, cărbune brun de la Berbești, Alunu, Copăceni, țiței și gaze naturale de la Băbeni, Mădulari, Făurești, izvoare de ape minerale de la Călimănești, Băile Olănești, Băile Govora.
Resurse naturale : păduri, păşuni, teren arabil, luciu apa, cariere piatră, sare, cărbune, petrol (ţiţei), gaz de sonda, granit, calcar, nisip;
Silvicultură: Păduri de molid, brad şi pin, păduri amestecate de fag cu răşinoase (brad şi molid), păduri de fag, paltin, frasin, ulm, gorun, stejar;