Mănăstiri
Mănăstirea Sărăcineşti
Traseu

Acces: DN7/E81 din Călimăneşti spre Sibiu, 5 km, dreapta pe pod 300 m, imediat stânga pe lângă râu 1,5 km, dreapta la troiţa 300m.

Fara tarif
Program : Zilnic

Viaţa monahală: Maici, cu viaţă de obşte.

Stareţă: Monahia Anastasia Felicia Honcioiu. 

Telefon: 0754/737678.

Hram: „Adormirea Maicii Domnului" (15 aug.).

Istoric:  Este ctitorie a episcopului Ştefan al Râmnicului în 1688, an în care începe construcţia bisericii pe moşia boierilor Sărăcineşti. 

   În anul 1693 ctitorul principal, Episcopul Ştefan moare şi este înmormân-

tat   în   pridvorul   bisericii.  Episcopul   Damaschin,   urmaşul   la   scaunul Episcopiei  Râmnicului  îi aduce  la Sărăcineşti  pe  Teodosie  Gheorghe  şi Preda,   zugravii  paraclisului  de  la  Hurezi,  care   în  anul  1717  pictează biserica. 

   A fost mănăstire de maici până în anul 1860, după care devine mănăstire 

de călugări până în 1873. 

   Între anii 1873 - 1913,  biserica devine filială a parohiei Cheia, iar în chilii 

a funcţionat  şcoala  primară  pentru  copiii din  satele  Păuşeşti, Olăneşti şi Cheia. Din 1913 până în anul 1960, a funcţionat ca mănăstire de maici. 

   În 1960 este desfiinţată,  clădirile sunt  transformate  în cămin  de bătrâni, 

iar biserica este cedată parohiei din zonă. A fost reînfiinţată în anul 2007 cu obşte de maici aduse de la Mănăstirea  Bistriţa. 

   În prezent au loc lucrări de consolidare şi restaurare a întregului ansamblu monahal, care este monument istoric. 

 

© turism Prundeni 2012   Investim in viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.


Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro