Mănăstiri
Mănăstirea Stânişoara
Traseu

Acces: DN7/E81 Rm. Vâlcea -Sibiu, km 41; în satul Călineşti, oraş Brezoi, la 2 km de gara Cornet, pe linia ferată Rm.Vâlcea–Sibiu.

Fara tarif
Program : Zilnic

Mănăstire de călugări, cu hramul ”Sfântul Gheorghe”, mănăstirea Stânişoara este amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul localităţii Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Accesul se face pe valea Păuşa-Stânişoara pe directia nord, plecând din halta CFR Păuşa-Căciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.

 

La Nucet-Stânişoara, primul aşezământ monahal a fost un schit construit din lemn (nu se cunoaşte data construirii), ce se leagă de numele sihaştrilor Meletie, Neofit, Isaia şi alţii, veniţi pe aceste locuri de la mânăstirea Cozia şi trăitori ai peşterilor de aici.

 

În 1747, Gheorghe Clucerul, împreună cu alţi boieri din Piteşti, zidesc aici o biserică ce a fost pustiită în 1788 de năvălitorii turci, care au încendiat biserica iar pe călugări iau omorât.

 

Între anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet-Stânişoara de către monahii Sava şi Teodosie, veniţi de la Athos, sprijiniţi de episcopul Iosif I al Argeşului, dar incendiul din 1850 va distruge întregul aşezământ.

 

Actuala biserică din piatră a fost construită între anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timuş, stareţ fiind Nicodim Manu. În anul 1937 se construieşte biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie şase arhierei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme în incinta mânăstirii se găsea o casă de odihnă cu 100 de paturi. Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale deosebite. Viata monahala de aici este austera si binecuvantata de Dumnezeu cu multe bucurii duhovnicesti. Pelerinul poate ajunge la Stanisoara dupa ce strabate frumusetile naturii de pe valea Pausei si poate spune ca, se afla intr-un loc unde intalnirea cu Dumnezeu se face prin rugaciune, intr-o atmosfera specifica sihastrilor.

© turism Prundeni 2012   Investim in viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.


Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro